geometria analityczna
flea: Pomoze ktos rozwiazac takie zadanka...
Nie bylo mnie na tych lekcjach i nie wiem jak je rozwiazac..
1.Oblicz wspolrzedne punktow przeciecia sie okregu i prostej o rownaniach:
a) x2 +y2=9 i y=3 b) x2+y2=4 i y=x
c) x2 + y2=5 i 2x−y=0 d) x2 +y2=1 i y=x−1
2.Okresl wzajemne polozenie prostej k i okregu o, gdy:
a) k: y=2x−4, o: (x−2)2 +(y−5)2=5
b)k: y=x−2, o: (x+3)2+(y−2)2=25
c)k: 3x−y=0, o:x2+y2+6x−2y+6=0
3.Napisz równanie okregu stycznego do osi y w punkcie A(0,4) i przechodzacego przez punkt
B(3,7)
4.Okresl wzajemne polozenie okregow o1 i o2 oraz podaj liczbe ich punktow wspolnych,gdy:
a) o1 : S1 =(1,2),r1 =2, o2 : S2 =(5,5),r2 =3
b) o1:( x+1)2+(y+2)2=16, o2:(x−3)2+(y−2)2=25
20 lut 16:03
Godzio: pomoge
20 lut 16:14
Godzio: 1.
żeby obliczyć punkty przecięcia tworzymy układ równań prostej i okręgu : zrobie dla przykładu a
i d
a)
x
2 + y
2 = 9
y = 3
x
2 + 9 = 9
x
2 = 0
x =0
A(0,3)
d)
x
2+y
2=1
y=x−1
x
2 + (x−1)
2 =1
x
2 + x
2 − 2x + 1 = 1
2x
2 − 2x =0 /:2
x(x−1) = 0
x = 0 => y=−1
x=1 => y = 0
A(0,−1)
B(1,0)
2.
określając wzajemne położenie prostej i okręgu możemy użyć 2 sposbów
1) utworzyć układ równań i na końcu w zależności od delty określamy liczbe rozw.
Δ>0 => sieczna , 2 punkty wspólne
Δ=0 => styczna , 1 punkt wspolny
Δ<0 => rozlaczna, 0 punktow wspolnych
2) liczymy odleglosc prostej od okręgu za pomącą wzoru i sprawdzamy ja z promieniem
| | |Axo+Byo + C| | |
d= |
| gdzie Ax + By + C = 0 (dana prosta w postaci ogolnej) i |
| | √A2+B2 | |
P(x
o,y
o) w wypadku okręgu tym punktem P jest środek okręgu dla przykładu zrobie b dwoma
sposobami
b k : y = x−2 o: (x+3)
2 + (y−2)
2 = 25
1)
(x+3)
2 + (y−2)
2 = 25
y = x−2
x
2 + 6x + 9 + y
2 − 4y + 4 = 25
x
2 + 6x + 9 + (x−2)
2 −4(x−2) + 4 = 25
x
2 + 6x + 9 + x
2−4x + 4 −4x+8+4 −25 = 0
2x
2 − 2x = 0
x
2−x = 0 można liczyć delte ale szybciej będzie:
x(x−1) = 0
x= 0 x=1
y=−2 y = −1
czyli prosta jest sieczna
2) k: y = x−2 o: (x+3)
2 + (y−2)
2 = 25
po przekształceniu k: −x+y +2 = 0 , o: S(−3,2) r = 5
| | 7√2 | |
d = U{|−1 * (−3) + 1*2 + 2|}{√1+1 = U{7}{√2 = |
| ≈ 4,94 a więc |
| | 2 | |
d<r co oznacza że prosta jest sieczną
4. to zadanie wymaga znajomosci tych wzorów:
https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html
ale najłatwiej narysować te okręgi w ukł. współrzędnych myśle że tutaj sobie już poradzisz
20 lut 16:34
flea: A co z 3 zadankiem...
21 lut 13:17
flea: Co do zadania nr 1 zrobiłam przykład b) jednak przykład d) mi nie wychodzi...pomocy!
21 lut 14:29
flea: przykład c) sorka!
21 lut 14:30