Prawdopodobieńtwo
Fisia: W kanale przesyłane są symbole 0 lub 1. Nadanie każdego symbolu jest równie prawdopodobne.
Zarejetrowano sygnał 1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że faktycznie nadano 1?
Prawdopodobieństwo otrzymania 1 przy nadaniu 1 wynosi 1−p. Otrzymania 0 przy nadaniu 1 wynosi
p.
Prawdopodobieństwo otrzymania 0 przy nadaniu 0 wynosi 1−p. Otrzymania 1 przy nadaniu 0 wynosi
p.
Przyjąć p = 0.1
5 maj 14:13
Adamm:
X − co zarejestrowano
Y − co jest naprawdę
P(Y = 1 | X = 1) =
| P(X = 1 | Y = 1)P(Y = 1) | |
| = |
| P(X = 1 | Y = 1)P(Y = 1)+P(X = 1 | Y = 0)P(Y = 0) | |
| 0.9*0.5 | |
| = 0.9 |
| 0.9*0.5+0.1*0.5 | |
5 maj 14:41
wredulus_pospolitus:
| | 1−p | |
P(1|1) = |
| = ... |
| | (1−p) + p | |
5 maj 14:42
Fisia: Dziękuję, a gdyby było np.:
Otrzymano 100, jakie jest prawdopodobieństwo że nadano 111, to można zrobić tj. Adamm −
obliczyć P(1|1) i P(1|0) i pomnożyć:
P(1|1)*P(1|0)*P(1|0)
czy to zły tok rozumowania
5 maj 22:08