wyznaczanie wartosci funkcji
TłumokMatematyczny: Dla jakich wartości a i b suma a2+b2 przyjmuje wartość największą jeżeli a + b = 4. Zrobiłam
to tak: a=4−b i według tego zrobiłam to:
S(najw)=a2+b2
= (4−b)2+b2
=16−8b+b2+b2
=2b2−8b+16,
b należy do R
Obliczyłam p=−8/4=2
No i teraz stoję w miejscu. Co mam dalej zrobić?
5 maj 12:10
TłumokMatematyczny: sory, miało być 8/4=2
5 maj 12:12
Jerzy:
Nic,bo ta funkcja nie osiąga wartości największej.
5 maj 12:54
PW: Weź np. a=−1000 i b=1004. Założenie a+b = 4 jest spełnione, zaś a2+b2 = 10002 +10044
(sporo, a może być bardzo dużo − odpowiednio dobrać a i b).
Pewnie czegos brakuje w treści zadania.
5 maj 13:01
TłumokMatematyczny: miałam to zadanie robione w klasie, i po tym jak zostało obliczone p czyli ze wzoru −b/a, to za
b podstawiono 2 i nie rozumiem dlaczego. nic nie brakuje w tresci zadania.
5 maj 13:19
PW: A rozumiesz co napisał Jerzy i przykład, który podałem o 13:01?
5 maj 13:22
TłumokMatematyczny: przyklad rozumiem, ale nie rozumiem czemu nie osiaga wartosci najwiekszej....
5 maj 13:23
Jerzy:
Ta funkcja osiąga minimum dla a = 2 i b = 2
5 maj 13:25
ICSP: pewnie źle przepisał treść zadania.
| | (a +b)2 + (a − b)2 | | (a + b)2 | |
a2 + b2 = |
| ≥ |
| = 8 |
| | 2 | | 2 | |
Najmniejsza wartość to 8 przyjmowana dla a = b = 2
Największa wartość natomiast nie istnieje.
5 maj 13:25
TłumokMatematyczny: tak, mam tez tak zapisane w zeszycie, tylko niech mi ktoś proszę wyjaśni dlaczego p i b mają tą
samą wartość
5 maj 13:25
Jerzy:
Bo współczynnik przy b2 jest dodatni.
5 maj 13:26
Jerzy:
Jeśli b = 2 , to a = 4 − 2 = 2
5 maj 13:27
TłumokMatematyczny: nie denerwujcie sie na mnie ale co z tego ze wspolczynnik przy b
2 jest dodatni?

jak to p
jest powiązane z b....
5 maj 13:44
ICSP: Masz funkcję :
f(x) = x2 + 4x + 10
W jaki sposób szukasz jej najmniejszej wartości ?
5 maj 13:47
Jerzy:
Masz funkcję kwadratową , gdzie zmienną jest b. Funkcja kwadratowa ,w której współczynnik przy
zmiennej w drugiej potędze , nie osiąga maksimum ( gałęzie paraboli skierowane do góry )
5 maj 13:49
Leszek: Funkcja S(b) =2 b2 −8b +16 , jej wykresem jest parabola o ramionach skierowanych
do gory , wiec funkcja ma minimum w wierzcholku ( patrz podrecznik kl. II )
5 maj 13:49
TłumokMatematyczny: już zrozumialam że nie osiaga maksimum, mam bład w poleceniu po prostu
5 maj 13:51
Jerzy:
Najpewniej chodziło o minimum,a nie maksimum.
5 maj 13:56