Prośba
macierz: Dzień dobry mam wielką prośbe nie wiem jak obliczyć macierz odwrotną do macierzy 2 na 2o
elementach
1 2
3 4
gdyby toś powiedział jaka jest macierz odwrotna do tego będe bardzo wdzięczny
20 lut 16:01
macierz: Numer 2 weź rzuć okiem na to ty na pewno wiesz jak sie takie coś robi
20 lut 16:15
zet: Metoda I
Macierz odwrotną A−1 zapiszemy w postaci:
A−1= I x y I
I v z I
wiemy, że A−1 A= I
I x y I I1 2 I I 1 0 I
I v z I I3 4 I = I 0 1 I
Stąd
I x+3y 2x+4y I I 1 0 I
I v+3z 2v+4z I = I 0 1 I
Więc:
x+3y=1 x= −2
2x+4y=0 ⇒ y= 1
v+3z=0 v= 3/2
2v+4z=1 z= −1/2
I −2 1 I
A−1 = I 3/2 −1/2 I
Metoda II
Wyznaczamy macierz dopełnień
I(−1)1+1 * 4 (−1)1+2 * 3 I
I(−1)2+1 * 2 (−1)2+2 * 1 I
otrzymujemy:
I 4 −3 I
I−2 1 I
następnie macierz dołączoną
I 4 −2 I
I−3 1 I
dzielimy przez wyznacznik det A= −2 i otrzymujemy macierz odwrotną
I −2 1 I
A−1 = I 3/2 −1/2 I
20 lut 17:51
AS:
Podaję strukturę postępowania
1. Założyć macierz M (kwadratową)
2. Wyliczyć wyznacznik tej macierzy D
3. Dokonać transpozycji macierzy M
4. Utworzyć macierz dopełnień
5. Każdy element tej macierzy pomnożyć przez (−1)i+j/D
gdzie i jest numerem wiersza a j numerem kolumny
W podanym przykładzie
1. M = 1 2
3 4
2. Wyznacznik
D = 1*4 − 3*2 = −2
3. Transpozycja macierzy
MT = 1 3
2 4
4. Macierz dopełnień
Elementy macierzy dopełnień wyznaczamy w następujący sposób
Wykreślamy wiersz i kolumnę (oczywiście w pamięci) krzyżujący się
w wybranym elemencie i z pozostałych nie skreślonych elementów
wyliczamy wyznacznik.,następnie mnożymy przez (−1)i+j/D
Macierz pomocnicza
Mp = 4 2
3 1
Md = a b
c d
gdzie
a = 4*(−1)1+1/(−2) = −2
b = 2*(−1)1+2/(−2) = 1
c = 3*(−1)2+1/(−2) = 3/2
d = 1*(−1)2+2/(−2) = −1/2
Szukana macierz
M−1 = −2 1
3/2 −1/2
20 lut 17:52