Zadanie z parametrem
melkri: Dla jakich wartości parametru m ∊ R równanie cos(2x) = m2cos2x ma rozwiązanie w liczbach
rzeczywistych.
4 maj 20:31
Leszek:
cos(2x) = 2 cos2x −1
Czyli : cos2 x ( 2−m2 ) −1 =0
4 maj 20:36
melkri: Robiłem tak, dawałem warunki do delty ale z tego nie wychodzi

odp to m∊(−
∞,−v2)∪<−1,1>∪(v2,
∞)
To z pierwiastkami wychodzi gdy zamiast cos
2 podstawimy 1−sin
2 ale i tak troche nie ogarniam.
4 maj 20:41
salv: m≠
√2,
√−2
| 1 | |
| ≤1 tak mi sie wydaje |
| 2−m2 | |
4 maj 20:42
Maciess: m∊<−1,1> ?
4 maj 20:42
melkri: a z czego wychodzą te warunki ? Już ciężko mi się myśli

Pierwszy czaje, że 2−m
2 musi być
większe od zera bo jak by było ujemne to równanie było by sprzeczne, a drugie ?
4 maj 20:54
salv: zbior wartosci cos2x to <0;1>
4 maj 20:56
salv: ≠−√2..pomylilo mi sie
4 maj 20:56
melkri: Tak, ma to sens

dzięki, nie pomyślałem żeby to przerzucić na początku.
4 maj 20:59