stereometria
salv:

W ostroslupie prawidlowym czworokatnym pole podstawy jest dwa razy wieksze od pola sciany
bocznej.Oblicz cosinus kata α zawartego miedzy sasiednimi scianami bocznymi tego ostroslupa.
a
2=ah
podstawy
a=h
podstawy
No i zrobilem te zadanie poprzez porównanie pól trójkąta BSC potem twierdzenie cos. i
wyszło,tylko teraz moje pytanie.Czy kąt FEC jest kątem prostym?Jeśli nie,to kiedy on jest
prosty,od czego to zależy?Bo pewnie nie jest,skoro nie wyszło mi poprzez podobieństwo ΔCEF do
ΔSFC.
4 maj 20:19
melkri: H to wysokość ostrosłupa tak ?
4 maj 20:24
salv: Tak
4 maj 20:29
melkri: Nie ma tam kąta prostego, pewnie występuje w jakimś szczególnym przypadku, ale to nie przydatne
do zadań.
jak poprowadzisz wysokość sciany bocznej, możesz ją obliczyć. Uznając że D to punkt wspolny
wysokości DS i odcinka BC, to masz podobieństwo BEC do SDC. Z tego powinno już wyjść.
4 maj 20:30
salv: Właśnie spotykałem się dosyć często w zadaniach,że jednak ten kąt jest prosty,a nie chce myślec
schematycznie i wole jednak poćwiczyć rzutowanie i wiedzieć kiedy
4 maj 20:35
melkri: Chociaż nie, głupio gadam. Jeżeli odcinek jest prostopadły do dwóch prostych zawartych w
płaszczyźnie to tam też powinien być kąt prosty. Jak robiłeś dokładnie że ci nie wyszło ?
4 maj 20:44
salv: ΔSFC~ΔEFC
niech EC=x
...
co się nie zgadza,bo wtedy Pitagoras nie zachodzi ale może gdzieś się walnąłem w rachunkach
4 maj 20:47
salv: | | 2x | |
chybaaa jak patrze,to zapisalem w drugim rownaniu |
| w zeszycie... |
| | a√5 | |
4 maj 20:49
salv: | | a√70 | | 2√5a | |
tak czy inaczej wychodzi blednie,bo BE wychodzi |
| a powinno wyjsc |
| |
| | 10 | | 5 | |
4 maj 20:54
melkri: Wychodzi, przelicz jeszcze raz dobrze. BE wychodzi aV80/10
4 maj 20:57
salv: moze lepiej juz dam spokoj dzisiaj z matma,dzieki za pomoc
4 maj 20:59
Mila:
Płaszczyzna DBE jest prostopadła do SC. SC przebija tę płaszczyzne w punkcie E
Prosta SC jest prostopadła do płaszczyzny przechodzącej przez punkty DBE, to SC jest
prostopadła do każdej prostej z tej płaszczyzny przechodzącej przez punkt przebicia E.
4 maj 22:31