matematykaszkolna.pl
stereometria salv: rysunekW ostroslupie prawidlowym czworokatnym pole podstawy jest dwa razy wieksze od pola sciany bocznej.Oblicz cosinus kata α zawartego miedzy sasiednimi scianami bocznymi tego ostroslupa. a2=ahpodstawy a=hpodstawy
 a3 a5 
H=

,b=

2 2 
No i zrobilem te zadanie poprzez porównanie pól trójkąta BSC potem twierdzenie cos. i wyszło,tylko teraz moje pytanie.Czy kąt FEC jest kątem prostym?Jeśli nie,to kiedy on jest prosty,od czego to zależy?Bo pewnie nie jest,skoro nie wyszło mi poprzez podobieństwo ΔCEF do ΔSFC.
4 maj 20:19
melkri: H to wysokość ostrosłupa tak ?
4 maj 20:24
salv: Tak
4 maj 20:29
melkri: Nie ma tam kąta prostego, pewnie występuje w jakimś szczególnym przypadku, ale to nie przydatne do zadań. jak poprowadzisz wysokość sciany bocznej, możesz ją obliczyć. Uznając że D to punkt wspolny wysokości DS i odcinka BC, to masz podobieństwo BEC do SDC. Z tego powinno już wyjść.
4 maj 20:30
salv: Właśnie spotykałem się dosyć często w zadaniach,że jednak ten kąt jest prosty,a nie chce myślec schematycznie i wole jednak poćwiczyć rzutowanie i wiedzieć kiedy
4 maj 20:35
melkri: Chociaż nie, głupio gadam. Jeżeli odcinek jest prostopadły do dwóch prostych zawartych w płaszczyźnie to tam też powinien być kąt prosty. Jak robiłeś dokładnie że ci nie wyszło ?
4 maj 20:44
salv: ΔSFC~ΔEFC niech EC=x
EC SF 

=

CF SC 
2x a3 2 

=

*

a2 2 a5 
...
 a3 
x=

2 
co się nie zgadza,bo wtedy Pitagoras nie zachodzi ale może gdzieś się walnąłem w rachunkach
4 maj 20:47
salv:
 2x 
chybaaa jak patrze,to zapisalem w drugim rownaniu

w zeszycie...
 a5 
4 maj 20:49
salv:
 a70 25a 
tak czy inaczej wychodzi blednie,bo BE wychodzi

a powinno wyjsc

10 5 
4 maj 20:54
melkri: Wychodzi, przelicz jeszcze raz dobrze. BE wychodzi aV80/10
4 maj 20:57
salv: moze lepiej juz dam spokoj dzisiaj z matma,dzieki za pomoc emotka
4 maj 20:59
Mila: Płaszczyzna DBE jest prostopadła do SC. SC przebija tę płaszczyzne w punkcie E Prosta SC jest prostopadła do płaszczyzny przechodzącej przez punkty DBE, to SC jest prostopadła do każdej prostej z tej płaszczyzny przechodzącej przez punkt przebicia E.
4 maj 22:31