Fizyka 4 zadanka
Kasia PROSI O POMOC: 1. Wyprowadź wzór na całkowita energie mechaniczna satelity ziemi o masie m krążącego po
orbicie o promieniu r.
2. Kulkę zawieszona na nici o długości 1m odchylono o 95stopni od położenia równowagi i
puszczono. Korzystając z zasady zachowania energii mechanicznej oblicz szybkość kulki w
chwili gdy przelatuje przez te podłoże.
3. Oblicz energie wiązania Słonce− Ziemia. Znajdź jej wartość liczbowa przyjmując ze masa ziemi
wynosi 6*1024kg, masa słońca 2*1030kg, odległość ziemi od słońca 150mln km.
4.Likwidacja stacji kosmicznej Mir polegała na zatopieniu w oceanie satelity o masie ok. 10
ton krążącego początkowo na orbicie położonej ok. 400km nad ziemia. Oblicz o ile zmniejszyła
się przy tym masa układu ,, Mir−Ziemia"
Bardzo proszę o jakiekolwiek rozwiązania(mam to na zaliczenie)
20 lut 15:59
Godzio:
| | m*M | |
Fg = G * |
| M − masa ziemi |
| | r2 | |
| | mv2 | |
Fr = |
| => Fr − siła dośrodkowa utrzymująca satelite |
| | r | |
F
r = F
g
Energia mechaniczna to suma En. kinetycznej i potecjalnej, jak wiesz
| | mM | | mM | | 2mM | | mM | | mM | |
E = Ep + Ek = −G |
| + G* |
| = −G |
| +G |
| = −G |
| |
| | r | | 2r | | 2r | | 2r | | 2r | |
20 lut 16:07
Kasia PROSI O POMOC: a pomoże mi ktoś z 2 3 4? proszę bardzo o pomoc
20 lut 16:51
Kasia PROSI O POMOC: ref
20 lut 20:11
Kasia Kasia : ref
23 lut 00:17