Graniastoslup
ZK:

Na rysunku przedstawiono fragment siatki graniastoslupa czworokatnego
czy pole jednej podsatwy tego graniastoslupa jest rowne polu powierzchni bocznej ?
Wybierz odpowiedz A(TAK) B(NIE) i jej uzasadniednienie sposrod 1, 2 albo 3
1) Pole podstawy jest wieksze od pola kazdej ze scian bocznych
2) suma pol narysowanych scian jest mniejsza od pola powierzchni bocznej
3) Pole czterech scian bocznych jest rowne polu dwoch podstaw
Jak ta siatka w ogole bedzie wygladac w calosci ?
Nie rozumiem tych siatek
4 maj 20:17
ZK: Nie dopisalem (prawidlowego)
4 maj 20:19
melkri: Pp = 4a2
Pścb = 2a2
Pb=8a2
To jest siatka części graniastosłupa. Że jest napisane że graniastosłup czworokątny to znaczy
że w podstawie ma mieć kwadrat(jest to graniastosłup prawidłowy)
Więc podstawą musi być 2ax2a, a ten kawałek siatki z boku to jego jedna ściana boczna.
4 maj 20:20
ZK: Wiec jakby ta siatka miala wygladac ?
4 maj 20:30
melkri:

Jakoś tak np
4 maj 20:33
ZK: Wiec jak to sie bedzie mialo do zadania ?
4 maj 20:39
melkri: ale co się będzie miało ?
Policz pole boczne, pole podstawy i odpowiedz na pytania.
4 maj 20:42
4 maj 21:07
Mila:
Pięknie
4 maj 21:19
Mila:
4 maj 21:25
ZK: dziekuje
4 maj 21:32