Przeksztalcenie wzgledem osi i delta
TłumokMatematyczny: Przedstaw trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej f(x)=3x2 − 7x+2. Podaj
wzór funkcji, której wykres otrzymano w wyniku przekształcenia powyższej paraboli względem osi
OX i OY. Obliczyłam deltę i wyszło mi 13 i 2. Postać iloczynowa to f(x) =
3(x−13)(x−2), zgadza się? Ale nie umiem tych przekształceń
4 maj 19:18
iteRacj@:
Tak, przedstawiłeś ten trójmian w postaci iloczynowej poprawnie.
Symetria tej paraboli względem osi OY da parabolę o wzorze g(x)=−f(x).
Symetria względem osi OX da parabolę o wzorze h(x)=f(−x).
4 maj 20:08
iteRacj@:
Czyli najpierw oblicz g(x)=−f(x)=−(3x2−7x+2),
potem h(x)=f(−x)=3(−x)2−7(−x)+2
4 maj 20:12