Optymalizacja przedmaturalna
Alvinek: Nie wychodzi mi to zadanko a nie wiem gdzie robię błąd. Jeżeli jest ktoś w stanie pomóc będę
wdzięczny

Rozpatrujemy wszystkie trójkąty obwodzie L i jednym kącie o mierze 120 stopni. Oblicz długości
boków trójkąta, dla którego pole koła wpisanego w ten trójkąt będzie największe.
Zacząłem od tego że oznaczając sobie boki przy kącie 120 a oraz b obliczam pole trójkąta i
dostaję taką zależność: ab=4
√3/3 P
trójkąta
Następnie z twierdzenia cosinusów dla boku c(naprzeciwko kąta 120) otrzymuję że
P
trójkąta=(3L
2−6Lc)/4*
√3
Następnie ze wzoru r=2P/L obliczam r i wstawiam do wzoru na polę koła. Tylko że dostaję w tym
wzorze funkcję i dodatnim współczynniku przy c a szukamy wartości największej. Dziedzina to
c∊(0;L/2) więc też nie pomaga. Wiem że to epopeja ale jeżeli faktycznie ktoś może pomóc przed
maturą byłbym wdzięczny
4 maj 17:40
an:

CB=x
∡CAB=120
o
4 maj 19:01
Mila:

wg mnie powinien wyjść Δ równoramienny
1) a+b+c=L
lub
Mianownik ma stałą wartość, Wartość ułamka jest największa , jeśli pole Δ jest największe.
2) c
2=a
2+b
2+ab z tw. cosinusów
c=
√a2+b2+ab
z (1) a+b=L−c ⇔a+b=L−
√a2+b2+ab , ⇔
p{a
2+b
2+ab)=L−(a+b) /
2, L>a+b
a
2+b
2+ab=L
2−2L(a+b)+a
2+2ab+b
2
0=L
2−2La−2Lb+ab
2L*b−ab=L
2−2La
b*(2L−a)=L
2−2La
3)
| | √3 | | L2−2L*a | |
P(a)= |
| *a* |
| |
| | 4 | | 2L−a | |
| | 2L(a2−4La+L2) | |
P'(a)= |
| |
| | (2L−a)2 | |
analizuj pochodną
a=2L−
√3L
b=2L−
√3L
c=...
Taką masz odpowiedź?
4 maj 21:16
Alvinek: No tak jest dobrze i odpowiedź się zgadza tylko zastanawiałem się czemu z mojej metody przy
wyznaczaniu c jako parametru nie wychodziło a nie widziałem błędu
4 maj 22:54
Mila:
c jest zmienną zależną od a i b, to dlatego.
Pewnie jest inny sposób, ale na razie nie widzę.
4 maj 23:00
Alvinek: Jest inny sposób na kątach jak masz ochotę to możesz podziałać no cóż dziękuję bardzo liczę że
nie będzie takich problemów w czwartek
4 maj 23:03
Mila:
To za trudne na maturę.
4 maj 23:13
Alvinek: Rozszerzoną?
4 maj 23:18
Mila:
Myślę, że byłyby kłopoty. Przecież tu są maturzyści na forum i nie rozwiązywali.
Może ktoś jeszcze zabierze się za to zadanie.
4 maj 23:25
Alvinek: Teoretycznie rzecz biorąc nie ma tu nic poza meteriał ale patrząc na optymalizacje we
wcześniejszych latach to faktycznie były bardziej intuicyjne
4 maj 23:27
an:

| | x | | 2lx−l2 | |
h2+( |
| +a)=c2 c2=(l−a−x)2 ⇒a= |
| |
| | 2 | | x−2l | |
| | √3 | | 2x2−lx | |
S={ah}{2}= |
| l |
| |
| | 4 | | x−2l | |
| | 2S | | √3l | 2x2−lx | | √3 | | 2x2−lx | |
r= |
| =2 |
|
| = |
| * |
| |
| | l | | 4l | x−2l | | 2 | | x−2l | |
| | √3 | | (4x−l)(x−2l)−2lx2+lx | |
r'= |
| * |
| |
| | 2 | | (x−2l)2 | |
x
2−4lx +l
2=0
x
1=l(2−
√3)
x
2=l(2+
√3) odrzucamy gdyż nie może być x>l
c=2
√3−3l
5 maj 00:30