matematykaszkolna.pl
stereometria salv: rysunekDany jest stożek o wysokości 6 i promieniu podstawy 3.W stożek ten wpisano ostrosłup prawdiłowy trójkątny w ten sposób,że wysokość ostrosłupa jest zawarta w wysokości stożka,wierzchołek ostrosłupa jest środkiem podstawy,a wierzchołki podstawy ostrosłupa należą do powierzchni bocznej stożka.Oblicz największą możliwą objętość takiego ostrosłupa. Zrobiłem dosyć z automatu te zadanie i wynik wyszedł dobry,ale teraz im dłużej się zastanawiam tym bardziej nie wiem.
 a3 
Narysowałem ten przekrój (w lewym górnym rogu),oznaczając,że SF=SE to

,
 3 
|ML|=6,|MS|=6−h,|GL|=|LJ|=3 no i z podobieństwa,potem wzór na objętość pochodna i wyszło,ale jak wygląda ten przekrój w rysunku przestrzennym tym po prawej?
4 maj 16:46
iteRacj@: Ten przekrój po lewej nie jest prawidłowo narysowany. Tak może wyglądać przekrój, gdy wpisany ostrosłup ma w podstawie np. sześciokąt foremny. Rysunek po prawej jest OK.
4 maj 16:55
salv: rysunekTakie coś mi jeszcze świta..ale jak to będzie wyglądać z boku?
4 maj 16:59
iteRacj@: Widok z góry jest dokładnie taki. A jak to będzie wyglądać przekrój płaszczyzną prostopadłą do podstawy, zależy od tego, przez jakie punkty będzie przechodzić płaszczyzna, która wyznaczy przekrój.
4 maj 17:07
iteRacj@: Na przekroju z lewej:
 2 a3 1 a3 
jeżeli |SF|=

*

, to |SE|=

*

(lub na odwrót)
 3 2 3 2 
4 maj 17:19