stereometria
salv:

Dany jest stożek o wysokości 6 i promieniu podstawy 3.W stożek ten wpisano ostrosłup prawdiłowy
trójkątny w ten sposób,że wysokość ostrosłupa jest zawarta w wysokości stożka,wierzchołek
ostrosłupa jest środkiem podstawy,a wierzchołki podstawy ostrosłupa należą do powierzchni
bocznej stożka.Oblicz największą możliwą objętość takiego ostrosłupa.
Zrobiłem dosyć z automatu te zadanie i wynik wyszedł dobry,ale teraz im dłużej się zastanawiam
tym bardziej nie wiem.
| a√3 | |
Narysowałem ten przekrój (w lewym górnym rogu),oznaczając,że SF=SE to |
| , |
| 3 | |
|ML|=6,|MS|=6−h,|GL|=|LJ|=3 no i z podobieństwa,potem wzór na objętość pochodna i wyszło,ale
jak wygląda ten przekrój w rysunku przestrzennym tym po prawej?
4 maj 16:46
iteRacj@:
Ten przekrój po lewej nie jest prawidłowo narysowany. Tak może wyglądać przekrój, gdy wpisany
ostrosłup ma w podstawie np. sześciokąt foremny.
Rysunek po prawej jest OK.
4 maj 16:55
salv:

Takie coś mi jeszcze świta..ale jak to będzie wyglądać z boku?
4 maj 16:59
iteRacj@: Widok z góry jest dokładnie taki.
A jak to będzie wyglądać przekrój płaszczyzną prostopadłą do podstawy, zależy od tego, przez
jakie punkty będzie przechodzić płaszczyzna, która wyznaczy przekrój.
4 maj 17:07
iteRacj@:
Na przekroju z lewej:
| 2 | | a√3 | | 1 | | a√3 | |
jeżeli |SF|= |
| * |
| , to |SE|= |
| * |
| (lub na odwrót) |
| 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
4 maj 17:19