Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu określonego wzorem an=2^n - 1 jest
Nick: Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu określonego wzorem an=2n − 1 jest równa.
A. 210 −2
B. 210 −1
C. 211 −1
D.211 −12
4 maj 13:52
ICSP: 2 + 22 + ... 210 = 2 * (210 − 1) = 211 − 2
S = 211 − 2 − 10 = 211 − 12
D
4 maj 14:00
wredulus_pospolitus:
ile wynosi suma:
b
1 = 2
b
2 = 2
2
b
10 = 2
10

Odejmij od tego jeszcze 10 i masz wynik
4 maj 14:00
Leszek: a
1 = 2−1
a
2 = 2
2 − 1
.
.
.
a
10 = 2
10 − 1
| | 1−qn | |
Wyrazy 2n twora ciag geometryczny : q= 2 , Sn = a1* |
| |
| | 1−q | |
4 maj 14:05