Troche fizyki
Paweł: Z równi pochyłej staczają się bez poślizgu jednolity walec i wózek na lekkich kołach. Masy
walca i wózka są jednakowe. Które z ciał i ile razy szybciej się stoczy?
4 maj 13:42
Leszek: Dla staczajacego sie walca : mgh = mv2/2 + Jω2/2
Dla wozka: mgh = mv2/2
4 maj 13:54
Paweł: Czyli nie uwzględniamy ruchu obrotowego kół wózka. Dziękuję. Nie do końca rozumiałem znaczenie
"lekkich kół"
4 maj 14:30
daras: walec stoczy się szybciej
4 maj 18:59
Leszek: Predkosc walca : v= √ 4gh/3
Predkosc wozka : v = √2gh
4 maj 20:30