Pomocy
Łancuch Markowa: | | 1 | |
Dwustanowy łańcuch Markowa ma prawdopodobieństwa przejścia stanów P(0|0) = |
| ,P(0|1) = |
| | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
|
| i początkowe prawdopodobieństwo stanu P(0) = |
| . |
| | 4 | | 2 | |
Jakie jest prawdopodobieństwo sekwencji stanów 0, 1, 0, 1, 0?
Ktoś wie może o co to wogóle chodzi


4 maj 13:40
wredulus_pospolitus:
A ile wynosi P(1|0) =
4 maj 13:44
wredulus_pospolitus:
ewentualnie to będzie:
jednak trochę niepokoi mnie '
początkowe prawdopodobieństwo' <−−− co sugeruje, że nie
możemy 'sklejać' sekwencji z trzech sekwencji, więc musimy znać prawdopodobieństwo przejścia
P(1|0)
4 maj 13:46
Łancuch Markowa: Właśnie P(1|0) nie jest dane
4 maj 13:50
4 maj 13:51
Łancuch Markowa: Moze ktoś wie jak to zrobić?
4 maj 17:42
wredulus_pospolitus:
to wynika z tego, ze P(0|1) = P(1|0) poczytaj o łańcuchach Markowa, może jest taka zależność
(nie wiem).
4 maj 17:56
Adamm:
czy P(0|0) to prawdopodobieństwo że będziemy w zerze pod warunkiem że jesteśmy w zerze?
4 maj 18:06
Bleee:
Ja tak to odczytuje
4 maj 18:47
Adamm:
no to wynosi
P(0|1)P(1|0)P(0|1)P(1|0)P(0) = P(0|1)2P(1|0)2P(0)
gdzie P(1|0) = 1−P(0|0)
4 maj 18:51