Fizyka, kule bilardowe
Memester: Witam
Mam pytanie do do zderzeń kul bilardowych
Teoretycznie, przy zderzeniach idealnie sprężystych kul o jednakowej masie, z których jedno
stoi w miejscu, wymieniają się one prędkościami. Ale wydaje mi się to dosyć dziwne. Czy
rzeczywiście będzie tak, że kula uderzająca po rpostu się zatrzyma, a kula uderzona poleci
dalej z taką samą prędkością i w tym samym kierunku, co uderzająca? Dodam, że zderzenia kul są
idealnie sprężyste, a zderzenie jest oczywiście centralne
4 maj 13:27
Leszek: Tak bedzie , wynika to z zasady zachowania pedu i z zasady zachowania energii kinetycznej
dla zderzajacych sie kul centralnie i sprezyscie .
mv = mv1 + mv2
mv2/2 = mv12/2 + mv22/2
Z tych rownan oblicz v1 i v2 , otrzymasz wynik : v1 = 0 , v2 = v
4 maj 13:50
wredulus_pospolitus:
Jeżeli kula uderzy drugą w dobrym punkcie, to tak −−− polecam sprawdzić huśtawkę Newtona.
4 maj 13:52
Memester: Super, dziękuję
Dodatkowo (nie mogę znaleźć konkretnych wzorów w internecie) potrzebna mi pomoc z odbiciami
niecentralnymi. Mam pewien pomysł jak to może wyglądać, ale nie jestem pewien. Szukam kąta
odbicia bil od siebie. Tor ruchu ruszającej się bili mam podany jako funkcję liniową. Czy w
takim razie mogę wyznaczyć kąt odbicia poprzez znalezienie stycznej do okręgu(drugiej bili) w
punkcje uderzenia? Wtedy tor ruchu pierwszej bili byłby równoległy do tej stycznej,a tor
ruchu drugiej(uderzonej) byłby odchylony od niej o 90 stopni? Dobrze rozumuję?
4 maj 14:05
Leszek: Przy zderzeniu skosnym rozpatrujesz skladowe wektora pedu i dla nich stosujesz zasade
zachowania pedu ( pisze uzywajac komorki , wiec trudno mi zrobic rysunek )
4 maj 14:22