Ceny
ZK: Cena 1 kg pomidorow jest o 25 % wyzsza od ceny 1kg ogorkow
A) jaka czesc ceny 1kg pomidorow stanowi cena 1kg ogorkow ?
B) Jaka czesc ceny 1kg ogorkw stanowi roznica miedzy cena 1kg pomidorow i 1kg ogorkow
4 maj 12:14
iteRacj@:

x − cena 1kg
ogórków
x+25%x=1,25x − cena 1kg
pomidorów
a/ jaką część ceny 1kg pomidorów stanowi cena 1kg ogórków
| cena 1kg ogórków | | x | | 4 | |
| = |
| = |
| |
| cena 1kg pomidorów | | 1,25x | | 5 | |
jaką część ceny 1kg ogórków stanowi cena 1kg pomidorów
| cena 1kg pomidorów | | 1,25x | | 5 | |
| = |
| = |
| |
| cena 1kg ogórków | | x | | 4 | |
4 maj 12:32
ZK: Dziekuje .
4 maj 12:35
iteRacj@:
| | cena 1kg pomidorów − cena 1kg ogórków | |
b/ |
| |
| | cena 1kg ogórków | |
4 maj 12:36
ZK: B) 1,25x−x=0,25
Roznica ta stanowi 1/4 ceny ogorkow . Dobrze ?
4 maj 12:38
4 maj 12:38
iteRacj@: dobrze
4 maj 12:38
iteRacj@: 1,25x−x=0,25x powinno być, wynik dobry
4 maj 12:39
ZK: Takie bledy i punkty w plecy
1,25x−x/x= 0,25x/x= 0,25
4 maj 12:40
ZK: Dziekuje za rysunek i pomoc
4 maj 12:41