rozkład na ułamki proste
MalWas:
Rozłożyć funkcje wymierną na ułamki proste
x−1 / (x2+1)2(x+3)
Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc w rozwiązaniu tego przykładu, byłabym wdzięczna.
Najbardziej chodzi mi o sam początek czyli o rozpisanie.
4 maj 10:39
Bleee:
| | Ax + B | | Cx3 + Dx2 + Ex + F | | G | |
... = |
| + |
| + |
| |
| | x2+1 | | (x2+1)2 | | x+3 | |
4 maj 11:20
MalWas:
Doszłam do takiego układu równań:
A+C+G=0
3A+B+3C+D=0
A+3B+3D+E+2G=0
3A+B+3E+F=1
3B+3F+G=−1
Jakaś podpowiedź jak sensownie można by to rozwiązać?
Czy tradycyjnie metodą podstawiania?
4 maj 15:01
ICSP: zły rozkład.
| Ax + B | | Cx + D | | G | |
| + |
| + |
| |
| x2 + 1 | | (x2 + 1)2 | | x + 3 | |
(Ax + B)(x
2 + 1)(x+3) = Ax
4 + 3Ax
3 + Ax
2 + 3Ax + Bx
3 + 3Bx
2 + Bx + 3B
(Cx + D)(x+3) = Cx
2 + 3Cx + Dx + 3D
G(x
2 + 1)
2 = Gx
4 + 2Gx
2 + G
Układ równań :
A + G = 0
3A + B = 0
A + 3B + C + 2G = 0 ⇒ 3B + C + G = 0 ⇒ −G − 3B = C
3A + B + 3C + D = 1 ⇒ 3C + D = 1
3B + 3D + G = −1 ⇒ −G − 3B = 3D + 1
3C + D = 1
C = 3D + 1
3C + D = 1
3D − C = −1
10D = −2
A + G = 0
3A + B = 0
| | 1 | | 3 | | 1 | |
A = |
| , B = − |
| , C = − |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
4 maj 15:25
MalWas:
Bardzo Ci dziękuję!
4 maj 16:05
daras: Bleee=beee
4 maj 18:57
Mariusz:
| x−1 | | x+3−4 | |
| = |
| |
| (x2+1)2(x+3) | | (x2+1)2(x+3) | |
| x−1 | | 1 | | 4 | |
| = |
| − |
| |
| (x2+1)2(x+3) | | (x2+1)2 | | (x2+1)2(x+3) | |
10 = (x
2+1)−(x−3)(x+3)
| x−1 | | 1 | | 2 | (x2+1)−(x−3)(x+3) | |
| = |
| − |
|
| |
| (x2+1)2(x+3) | | (x2+1)2 | | 5 | (x2+1)2(x+3) | |
| x−1 | | 1 | | 2 | 1 | | 2 | x−3 | |
| = |
| − |
|
| + |
|
| |
| (x2+1)2(x+3) | | (x2+1)2 | | 5 | (x2+1)(x+3) | | 5 | (x2+1)2 | |
| x−1 | | 1 | 2x − 1 | | 1 | (x2+1)−(x−3)(x+3) | |
| = |
|
| − |
|
| |
| (x2+1)2(x+3) | | 5 | (x2+1)2 | | 25 | (x2+1)(x+3) | |
| x−1 | | 1 | 2x − 1 | | 1 | 1 | | 1 | x − 3 | |
| = |
|
| − |
|
| + |
|
| |
| (x2+1)2(x+3) | | 5 | (x2+1)2 | | 25 | x+3 | | 25 | x2+1 | |
5 maj 16:14