Druzyny
ZK: W szkole w ktorej uczy sie 600 uczniow zoorganizowano zawody z kazji dnia sportu
Uczniow bioracych udzial w zawodach mozna bylo podzielic na 8 ,10 lub 14 rownolicznych druzyn
Uzupelnij zdania
Na stadionie moglo byc minimalnie uczniow
A.120 B.280
Na stadionie nie moglo byc uczniow
C.360 D. 560
600 : 8 = 75 osob w grupie
600 : 10=60 osob w grupie
600 : 14≈ 42,9= 42 osoby w grupie
Na stadionie moglo byc minimalnie A. 120 uczniow 2*60 osob
Natomiast C i D nie wiem jak policzyc .Zadanie za 1 punkt
3 maj 23:21
salv: Nie mogło być 42,9 osoby

sprawdź jakie liczby w A., B.,C.,D. Dziela się przez :8,10,14
3 maj 23:30
ZK: Policzylem ile bedzie w osob w grupie gdy 600 osob podzielimy na 14 grup
Mozesz wytlumaczyc dlaczego chcesz tak dzielic?
3 maj 23:34
salv: Masz 4 rownoliczne drużyny. Pytanie brzmi : ile mogło być minimalnie uczniów? Czyli sprawdzasz,
czy liczba 120 oraz 280 jest podzielona przez ROWNOLICZNE drużyny, jeżeli przy jakimkolwiek
dzieleniu wychodzi Ci ułamek, to wiesz już, że jest to złe bo jak mogło być 42,9 osób w
grupie?

informacja jest, że 600 osób UCZY się w szkole, a nie, że 600 osób bierze udział w
zawodach
3 maj 23:40
salv: Znaczy masz wiecej niż 4 rownoliczne drużyny, masz czteroelementowy zbiór drużyn (chyba)
3 maj 23:42
iteRacj@:
prawidłowe odpowiedzi B i C
4 maj 00:23
duplo: czemu w 1 B
4 maj 00:26
iteRacj@: 120 osób nie da się podzielić na 14 równolicznych drużyn
4 maj 00:28
ZK: Dzieki i dobranoc .
4 maj 00:38
ZK: czyli 120 i 360 nie da sie podzielic na 14 rownolicznych druzyn .
Zle interpretowalem zadanie
4 maj 12:27