W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym...
XZ: Proszę o POMOC!
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokości przeciwległych ścian bocznych, poprowadzone z
wierzchołka ostrosłupa, są do siebie prostopadłe.
a) oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
b) Jakim procentem objętości sześcianu, którego krawędź ma długość równą długości krawędzi
podstawy danego ostrosłupa, jest objętość tego ostrosłupa?
20 lut 15:25
Godzio:

jest to trójkąt prostokątny równoramienny więc
a=h
√2
20 lut 15:37
Godzio: b)
α=45
| | | |
| *100% = |
| * 100% = 16,6% |
| a3 | | a3 | |
20 lut 15:39
XZ: A czasem kąt alfa nie będzie gdzie indziej? Bo to jest między krawędzią podstawy a płaszczyzną
podstawy.
20 lut 15:58
Godzio: zawsze tak samo
20 lut 15:59
XZ: | | √3 | |
Kurczę, ale mimo wszystko w odpowiedziach jest inaczej, jest |
| |
| | 3 | |
20 lut 16:04
XZ: Ale nie przejmuj się, dzięki Twojej pomocy, wyszło mi jak miło wyjść xD
Dzięki
20 lut 16:08