3
jolka: Pole trójkąta równobocznego, którego wysokość jest o 1cm krótsza od boku, jest równe?
20 lut 15:22
Godzio:
a = 1+h
podstaw, wylicz a i podstaw do wzoru na pole
20 lut 15:24
jolka: tylko w tym jest problem ze nie wiem jak to wyliczc
20 lut 15:27
jolka: już mi głowa nie pracuje, mam dość tej matmy.... hehe
a jeszcze 60 zadań musze zrobic, wiec już sie gubie troche i takich prostych nawet niue wiem
20 lut 15:28
Godzio:
2a = 2+a
√3
2a − a
√3 = 2
a(2−
√3) = 2
| | 2(2+√3) | |
a = |
| = 2( 2+√3) |
| | 4−3 | |
| | a2√3 | | 4(4 + 4√3+3)*√3 | |
P = |
| = |
| = 7√3 + 12 |
| | 4 | | 4 | |
20 lut 15:30
20 lut 15:32
Godzio: a = ... to tutaj odrazu usunalem niewymiernosc jak byś nie wiedziala skad sie to wzielo
20 lut 15:32
jolka: wiem wiem
20 lut 15:35
jolka: a powiesz mi jak ty taki ładne ułamki piszesz? bo mi to jakies dziwolągi wychodza hehe
20 lut 15:36
20 lut 15:41