zauważ ,że ΔABC jest równoboczny o boku dł. a= 4
długości promieni R= 4
to pole figury składa się z pól dwu wycinków opromieniu R =4
+ 2 pola tych małych ( czerwonych odcinków koła)
zatem pole wycinka ABC = 16Pola koła ( bo kąt srodkowy ma miarę 60o
P(wycinka)= 16*π*42= 83π
teraz odejmując od pola wytego wycinka pole Δrównobocznego
otrzymasz pole części zaznaczonej na czerwono
PΔ=4√3
| 8 | ||
pole cz. czerwonej = | π− 4√3
| |
| 3 |
to część rys. wycięta z podanego przez Ciebie
mamy kwadrat KNMO o boku długości IOAI= a
Jeżeli od pola kwadratu odejmiesz pole wycinka KOM
to otrzymasz szare pole
Pw= 14πa2 P{kwadratu = a2
Pole ( łezki)= Pkwadratu− 2P ( szarej części)
dokończ już teraz sam