potęgi
olek: Liczba 3√5√2−7 jest równa:
ps. pierwiastek stopnia trzeciego obejmuje całe wyrażenie
słownie: liczba pięć pierwiastków z dwóch minus siedem, calosc pod pierwiastkiem trzeciego
stopnia jest równa:
2 maj 19:33
Mariusz:
(a+b√2)3=a3+3a2b√2+6ab2+2b3√2
(a+b√2)3=a3+6ab2+(3a2b+2b3)√2
a3+6ab2=−7
3a2b+2b3=5
i teraz zgaduj zgadula
a=−1 , b = 1
(√2−1)3=5√2−7
2 maj 19:53
PW: olek, to było zadanie testowe i pominąłeś możliwe odpowiedzi
A., B, C, D?
Tak się nie robi. Mając wyniki do wyboru znacznie łatwiej udzielić odpowiedzi, skala trudności
zadania jest inna.
Poza tym zadając pytanie "Liczba 3√5√2−7 jest równa" możesz spodziewać się odpowiedzi:
"Jest równa", bo niby o co idzie?
2 maj 20:50