Układy równań
Amy: Mam pytanie, polecenie zadania brzmi: sprawdzić czy następujące układy równań mają rozwiązaniai
jeżeli istnieją, wyznaczyć je. Czy to polecenie jednoznacznie wskazuje na to, że mam się
posłużyć twierdzeniem Kroneckera−Capellego, czy wystarczy, że obliczę wyznacznik i sprawdzę,
czy jest różnyod 0. Po drugie, użyłam twierdzenie K−C i wyszło mi, że rzA=rzU, to znaczy, że
teraz mam użyć wzorów Cramera? Na zajęciach robiliśmy tylko takie przykłady, w których albo
wychodził układ sprzeczny albo nieskończenie wiele rozwiązań. Z góry dziękuję za odpowiedź!
2 maj 18:52
Leszek: Wszystko załezy od ilosci niewiadomych i ilosci rownan , uklad Cramera jest tylko dla
ilosci rownan= ilosc niewiadomych ( chyba ze wprowadzimy tyle parametrow zeby zachodzila
ta rownosci ) i det A≠ 0
2 maj 20:47
Amy: mam 3 niewiadome, 5 równań i rzA=rzU=3, mam wybrać niezerowy minor stopnia 3 a potem użyć
wzorów Cramera?
3 maj 10:48