tr
kundermann: Oblicz cos kąta zawartego między wysokosciami dwoch sasiednich scian bocznych ostroslupczysyna
prawidlowego czworokatnego, w ktorym wszystkie krawedzie sa tej samej dlugosci
2 maj 16:37
kundermann: Wyszlo mi −1/3 a w odp jest 2/3
2 maj 16:37
Bleee:
To pokaż swoje obliczenia
2 maj 16:39
kundermann:

ja policzyłem kąt y, kolega kąt x.
koledze kurasikowi wyszło dobrze, a mi zle
2 maj 16:40
Bleee:
PS. Na chłopski rozum − wyszedł ci cosx<0 czyli kat jest większy od 90o podczas gdy kat u
podstawie wynosi 90o, czy jest to możliwe?
2 maj 16:42
Bleee:
Faktycznie... Cosinus tego kąta będzie ujemny.
2 maj 16:45
kundermann: cos (y/2) wyszedl mi a/2 / a√3/2 czyli 1/√3
potem ze wzoru na cos podwojoinego kąta cos y=−1/3
2 maj 16:46
kundermann: @Bleee ale o ktory z zaznaczonych kątow wedlug ciebie chodzilo autorom zadania?
bo ten i ten kąt jest kątem zawartym między dwiema wysokosciami
2 maj 16:47
Bleee:
Szczerze... Robilbym ten kat co Ty
2 maj 16:50
kundermann: czyli 2 wyniki i oba poprawne?
2 maj 16:52
Bleee:
Jak dla mnie to oba poprawne
2 maj 16:58
Wolodyjowski: Jak dla mnie poprawna jest wersja z cos ruwny 2/3 napisaliby wszak ze wysokosc ma wychodzic z
woerzcholczysyna u podstawy
2 maj 17:05
Bleee:
Wołodyjowski... A niby dlaczego w przypadku ściany bocznej trójkąt ma mieć tylko jedna
wysokość? Pozostałe dwie w magiczny sposób znikają?
2 maj 18:03
Mila:
W ΔEFS:
|EF|
2=h
2+h
2−2*h*h *cos α⇔|EF|
2=2h
2*(1−cosα)
| | a√2 | | a√3 | |
( |
| )2=2*( |
| )2*(1−cosα) |
| | 2 | | 2 | |
| a2 | | a2*3 | | 2 | |
| =2* |
| *(1−cosα) / * |
| |
| 2 | | 4 | | 3a2 | |
========
2 maj 22:10