Problem z monotonicznoscia i ekstremamifunkcji
Mlody: Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
y=3ln(x+1)+x2−3x
Czy ktos mogłby rozwiazac to zadanie i przedstawic to roumowania ? bylbym wdzieczny.
Ja mam to rozwiazane ale nie wiem czy dobrze:
y'=3*1x+1+2x−3=3x+1+2x−3=2x2−xx+1=x(2x−1)x+1
no i teraz wyliczam pkt zerowe tak? czy co musze zrobic dalej?
20 lut 14:40
Basia: x+1>0
x>−1
miejsca zerowe x1=0 x2=12
teraz trzeba zbadać znak pochodnej w przedziałach:
(−1;0) (0;12) (12; +∞)
w przedziale (−1;+∞) x+1>0
czyli badasz już tylko znak licznika l(x)=x(2x−1)
wykres parabola; ramiona do góry; m.zerowe: 0;12
x∊(−1;0) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f. rośnie
x∊(0;12) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(12;+∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rosnie
stąd:
xMax=0 fMax = f(0) = 3ln1=0
xmin=12 fmin = 3ln12+14−1 = 3ln12−34 <0
(dokładnie tego nie wyliczysz)
20 lut 15:03
Mlody: ok wielkie dzieki

ja mialem to okreslic ale sie zacielem w tamtym miejscu

. Jeszcze raz
wielkie dzieki. Pzdr.
20 lut 15:10