Pojemnik i pileczki
ZK: W pojemniku znajduja sie niebieskie , zielone i czarne pileczki .
Czarnych pileczek jest o 20% mniej niz niebieskich , a niebieskich − o 6 mniej niz zielonych .
Niebieskich i zielonych pileczek jest lacznie o 48 wiecej niz czarnych
Ile jest wszystkich pileczek w tym pojemniku . Zapisz obliczenia
To jest zadanie za trudne dla mnie
2 maj 10:27
Bleee:
Cz = 80%N
N = Z − 6
N+Z = 48
Z dwóch ostatnich rownan (podstaw do ostatniego rownania) wynika że N = 21 ; Z = 27
To ile jest czarnych?
2 maj 10:36
Bleee:
Aj... Źle przeczytałem
2 maj 10:37
Bleee:
Cz = 80%N
N = Z − 6
N + Z = Cz + 48
Wiec
5Cz = 4N
N + (N+6) = Cz + 48
Wyliczasz N i Cz a później Z
2 maj 10:38
ZK: Dziekuje .
Myslalem ze to trzeba ukladac rownanie na x
2 maj 10:46
wredulus_pospolitus:
można ... tak naprawdę czy niewiadome oznaczysz jako x,y,z czy jako "Kupa", "Dupa", "Kranik z
wodą" to jest bez różnicy. Istotne jest to by wiedzieć co to sobą prezentuje
2 maj 11:10
ZK: Po obliczeniach wyszlo mi
N=35
CZ=28
Z=41
razem = 104 pileczki
2 maj 11:21
Jerzy:
2 maj 11:31
ZK: Dzieki
2 maj 11:32
iteRacj@:
@
wredulus Twoja uwaga z 11:10 przyda się nie tylko na egzaminie ósmoklasisty. Może być
wskazówką na całe życie
2 maj 11:52
wredulus_pospolitus:
ite ... taki ze mnie mędrzec

Wręcz wylewają się ze mnie życiowe mądrości

Przyznaj się − urzekł Ciebie ten kranik z wodą, prawda?!
2 maj 11:56
iteRacj@: tak, dokładnie → kranik
2 maj 12:02