Układ równań liniowych
Mariusz:
Mamy układ równań liniowych
Ax=B
Czy układ
ATAx = ATB
można rozwiązać bez częściowego wyboru elementu głównego ?
Problemem może być jednak wykonanie tego mnożenia bez użycia dodatkowej pamięci
2 maj 07:31
Bleee:
A gdzie ten układ?
2 maj 09:48
Mariusz:
Ax=B ,
to jest oryginalny układ równań
ATAx=ATB ,
to jest układ równań przemnożony lewostronnie przez transpozycję macierzy głównej układu
i czy układ równań ATAx=ATB można rozwiązać bez częściowego wyboru elementu głównego
Załóżmy na razie że macierz główna układu jest kwadratowa
Czy jesteśmy w stanie rozwiązać układ równań ATAx=ATB
bądź stwierdzić czy ATA jest osobliwa bez częściowego wyboru elementu głównego
2 maj 11:22
Mariusz:
No to geniuszu może inaczej
Potwierdzić lub obalić hipotezę
Dla danej macierzy kwadratowej A
można rozwiązać układ równań liniowych ATAx = ATB
bądź stwierdzić że macierz ATA jest osobliwa bez konieczności stosowania
częściowego wyboru elementu głównego
2 maj 20:06