Przekształcenie wykresu funkcji
Paweł: ,
Funkcja kwadratowa y = f(x) przyjmuje wartości ujemne tylko dla x ∈ (− ∞ ,− 2) ∪ (5,+ ∞ ) , a
jej zbiorem wartości jest przedział (−∞ , 49/8). Zapisz wzór funkcji kwadratowej g(x) = f (x−
2) w postaci ogólnej
zrobiłem póki co tak: f(x) = (x+2)(x−5) = x2−3x−10 i o ile to jest w ogóle dobrze to nie wiem
jak dalej przekształca się to g(x) = f(x−2)
2 maj 02:10
janek191:

f(x) = a*( x + 2)*( x − 5)
f(p) = q
czyli
| | 49 | |
a*( 1,5 + 2)*(1,5 − 5) = |
| |
| | 8 | |
−12,25 a = 6,125
a = − 0,5
zatem
f(x) = − 0,5*( x + 2)*( x − 5)
czyli
g(x) = −0,5*( x − 2 + 2)*( x − 2 − 5) = −0,5*x*(x − 7) = −0,5 x
2 + 3,5 x
2 maj 06:51