ostrosłup
Michał: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest prostokąt ABCD , w którym |AB | = 1, |BC | = √2 . Wszystkie
krawędzie boczne tego ostrosłupa mają długość 1. Wyznacz cosinus kąta między dwiema sąsiednimi
ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
1 maj 22:25
1 maj 23:14
Michał: No tak, tylko to rozwiązanie do mnie nie trafia.
Nie rozumiem czemu na podstawie BC wybierali jakiś punkt G
1 maj 23:18
Michał: nie można było tego rozpatrywać z trójkąta BDF?
1 maj 23:19
Mila:

1) ΔABS− Δrównoboczny
ΔADS−Δrównoramienny prostokątny,| ∡DSA|=90
o
2)
BE⊥AS,
| | √3 | |
|EB|= |
| − Spodek wysokości ΔABS leży w środku AS |
| | 2 | |
DS musimy odpowiednio przesunąć równolegle
GE||DS i GE⊥AS
|∡DAS|=45
o
3) licz dalej sam GB i tw. cosinusów
1 maj 23:20
Maciess: To nie byłby wtedy kąt między ścianami. Wszystko masz tam ładnie opisane. Oba te odcinki musza
być prostopadłe do krawędzi bocznej
1 maj 23:28
Mila:
Kąt dwuścienny.
Kątem liniowym kąta dwuściennego nazywa się kąt płaski będący częścią wspólną tego
kąta dwuściennego oraz płaszczyzny prostopadłej do jego krawędzi.
Krawędź szukanego kąta to SA. Płaszczyzna GEB jest prostopadła do tej krawędzi.
Spodek wysokości BE znajduje się w środku SA, spodek DS jest w innym miejscu,
musimy zastosować przesunięcie.
Jeżeli ciąłbyś nożem takie ciastko zaczynając od punktu B i prostopadle do krawędzi AS
to właśnie będzie jak na rysunku.
1 maj 23:30
Michał: Dzięki Mila, już rozumiem
1 maj 23:32
Michał: i mam nadzieję że na maturze takie się nie pojawi
1 maj 23:33
Godzio:
Mam wrażenie, że na ostatnich maturach, kąt dwuścienny został zastąpiony zadaniem
optymalizacyjnym wykorzystującym pochodną.
1 maj 23:38
Mila:
Dobranoc
1 maj 23:40