:)
Asia: Wyznacz wszystkie liczby całkowite należące do dziedziny funkcji
f(x) = √2sinx − 1 / log(−3x2 + 10x − 3)
20 lut 14:26
Basia:
2sinx−1≥0
−3x2+10x−3>0
−3x2+10x−3≠1
2sinx≥1
sinx≥12
x∊<π6+2kπ;5π6+2kπ>
−3x2+10x−3>0 /*(−1)
3x2−10x+3<0
Δ=(−10)2−4*3*3=100−36=64
√Δ=8
x1=10−86=26=13
x2=10+86=186=3
x∊(13;3)
−3x2+10x−3≠1
−3x2+10x−4≠0
3x2−10x+4≠0
Δ=(−10)2−4*3*4=100−48 = 52 = 4*13
√Δ = 2√13
x1≠10−2√136 = 5−√133
x2≠10+2√136 = 5+√133
w przedziale (13;3) mamy dwie liczby całkowite 1 i 2
π6 < 46 = 23<1
5π6>156 = 52>2
czyli 1,2∊<π6;5π6>
i żadna z nich nie jest rozwiązaniem równania −3x2+10x−3=1
odp. 1 i 2
20 lut 14:55
Asia: Dziękuję bardzo
20 lut 15:03
Fran: Skąd to:
π6 < 46 = 23 < 1
5π6 > 156 = 52 > 2
21 lut 16:34