prawdopodobieństwo, prośba o sprawdzenie
ma32: W pudełku znajdują się klocki o różnych kształtach i kolorach. Wiadomo, że prawdopodobieństwo
wylosowania klocka, który ma kształt walca lub ma kolor czerwony jest równe 0,6.
Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany klocek czerwony jest walcem jest równe 0,25. Wiadomo
też, że klocki czerwone stanowią 40% wszystkich klocków. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
losowo wybrany klocek w kształcie walca jest czerwony?
P(A)− prawdopodobieństwo wybrania walca
P(B)− prawdopodobieństwo wybrania klocka czerwonego
P(AnB)− prawdopodobieństwo,że wybrany klocek jest czerwony i jest walcem
P(B) − prawdopodobieństwo trafienia klocka czerwonego
P(B|A) − prawdopodobieństwo tego, że klocek jest czerwony jeśli wiadomo, że jest walcem
P(AUB)− prawdopodobieństwo tego, że wybrany klocek jest czerwony lub jest walcem.
P(B)=0,4, P(AnB)=0,25, P(AUB)=0,5, P(A|B)=P(BnA)/P(A), gdzie P(A)= P(AUB)−P(B)+P(AnB)=0,35
Ostatecznie szukane prawdopodobieństwo równe jest 0,25/0,35, czy to jest poprawne rozwiązanie?
1 maj 22:06
Maciess: Robiłem to. Masz źle P(AnB). Ma być P(AnB)=0.1
1 maj 22:22
Maciess: | | 1 | |
A ostatecznie P(B|A)= |
| |
| | 3 | |
Ps. Dostęp do rozwiązań kosztuje tam parę zł. To nie jest dużo
1 maj 22:25