Kąt
ZK:

Proste a i b sa rownolegle
Polproste PA i PB przecinaja te proste w wyniku czego tworza z nimi katy ostre o miarach
podanych na rysunku
Uzasadnij ze kąt APB jest prosty
Zadanie za dwa punkty . zaznaczylem wierzcholkowe kąty do podanych , ale dalej nie wiem jak
1 maj 22:03
Mila:

Na przykład tak:
Prosta c⊥a, c⊥b
α+63
o=90
o suma kątów ostrych w Δprostokatnym⇔α=27
o
β+27=90⇔β=63
α+β+γ=180
27+67+y=180
γ=90
o
1 maj 22:19
ZK: Dziekuje bardzo
Mialem pomysl zeby przeprowadzic sieczna przez A i B ale to mi nic nie dalo
1 maj 22:29
Mila:
Zaraz podam inny sposób.
1 maj 22:41
Mila:

a||b
1) Przedłużam proste PA i PB do przecięcia z prostymi a i b
Zaznaczam kąty naprzemianległe wewnętrzne odpowiednio równe do podanych
W ΔAPD :
27+67=90⇔|∡APD|=90
o
∡APB=90 jako kąt przyległy do ∡APD
Suma miar kątów przyległych jest równa 180
o.
1 maj 22:53
ZK: Dziekuje
2 maj 09:11