zbiorniki i woda
ZK: W I zbiorniku byla czterokrotnie wiecej wody niz w drugim
Po wlaniu 6 litrow wody d kazdego z nich w pierwszym jest dwukrotnie wiecej wody niz w drugim .
Ile lacznie wody jest teraz w obu zbiornikach . Zapisz bliczenia
x−ilosc wody w II zbiorniku
x+6 ilosc wodu w II zbiorniku po wlaniu 6 litrow wody
4x− ilosc wody w I zbiorniiku
4x+6 ilosc wody w I zbiorniku po wlaniu 6 litrow wody
mam klopot z zapisaniem tego ze w I jest dwukrotnie woiecej niz w drugim
1 maj 21:39
Maciess: Wprowadź sobie druga niewiadomą
1 maj 21:49
ZK: Czy jesli zapisze ze
2(4x+6)= x+6 bedzie dobrze ?
1 maj 21:51
wredulus_pospolitus:
raczej na odwrót:
4x+6 = 2(x+6)
1 maj 21:54
ZK: wreduluspospolitus
A mozesz mi wytlumaczyc dlaczego tak ? dziekuje
1 maj 22:04
Mila:

Przedstaw sytuację za pomocą rysunku.
Teraz napisać równanie:
4x+6=2*(x+6)
1 maj 22:09
ZK: Dziekuje .
1 maj 22:11