Wyznacz wartości parametru
paweu: Wyznacz wartosci parametru k dla ktorych równanie x3−9x=k ma dwa rozwiązania w przedziale
<0;3>
1 maj 21:11
ICSP: f(x) = x3 − 9x − k
Wystarczy aby:
f(0) ≥ 0
f(3) ≥ 0
f(√3) < 0
1 maj 21:55
Godzio:

Albo tak:
f(x) = x
3 − 9x = x(x − 3)(x + 3)
f'(x) = 3x
2 − 9 = 3(x −
√3)(x +
√3)
x =
√3 − minimum lokalne równe f(
√3) = 3
√3 − 9
√3 = − 6
√3
x = −
√3 − maksimum lokalne równe f(−
√3) = 6
√3
Po wykresie wnioskujemy, że istnieją dwa rozwiązania w przedziale <0,3>, gdy k = − 6
√3
1 maj 23:11
paweu: Nie do końca rozumiem. W odpowiedziach jest k∊(−6√3;0>
1 maj 23:19
paweu: Ok, rozumiem, dzięki!
1 maj 23:30
Godzio:
Ano tak źle zrozumiałem polecenie, dwa rozwiązania w przedziale <0,3>, a poza tym może być
gdziekolwiek, więc odpowiedź to (−6√3,0>
1 maj 23:33