geometria analityczna
salv: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których prosta o równaniu y = mx + (2m + 3) ma
dokładnie dwa punkty wspólne z okręgiem o środku w punkcie S = (0,0) i promieniu r = 3.
mx+2m+3=0
y=2m+3
m≠0
i teraz chcialem Δ>0 podstawiajac te punkty do rownania okregu,ale wolfram mi wyrzuca złą
(odpowiedź
| | 12 | |
(odp to m∊(−∞;0)u( |
| ;∞)) a z tego mojego jakaś magia wychodzi a innym sposobem np. |
| | 5 | |
odleglosc srodka okregu od prostej ma byc mniejsza niz promien aby byly dwa punkty wspolne to
wychodzi