Jak wyznaczyć współrzędne punktu B?
kapiszon: Dane sa punkty a (−4,1) c (2,−1) lezace na okregu o srodku w punkcie s i promieniu dlugosci r.
Środek tego okręgu ma obie współrzędne ujemne i jest oddalony o
√13 od prostej l o rownaniu
y=−3/2x+1/2. Wyznacz równanie tego okręgu oraz współrzędne takiego punktu B leżącego na tym
okręgu, że trójkąt ABC jest prostokątny.
Wie ktoś jak wyznaczyć ten punkt B, bo na tym się zatrzymałem.
1 maj 20:34
kapiszon: Czy to wystarczy obliczyć z wzoru na odcinek o koncach w punktach A,B i C,B, kiedy znamy
długość tego odcinka bo sa to 2 promienie tego koła, ponieważ przeciwprostokątna trójkąta
wpisanego w okrąg jest zawsze średnicą?
1 maj 20:37
Mila:

A= (−4,1) ,C= (2,−1)
1)
l: y=−3/2x+1/2⇔3x+2y−1=0
S=(a,b) −środek okręgu, a<0 i b<0
2) Środek okręgu leży na symetralnej cięciwy AC
s: (x+4)
2+(y−1)
2=(x−2)
2+(y+1)
2 stąd:
s: y=3x+3− równanie symetralnej AC
S=(a, 3a+3)
3) d(S,l)=
√13⇔
| |3a+2(3a+3)−1| | |
| =√13⇔ |
| √32+22 | |
|9a+5|=13
9a+5=13 lub 9a +5=−13
9a=8 lub 9a=−18
S=(−2, −3)
4)r=|AS|=
√(−2+4)2+(−3−1)2=
√20
r=2
√5
(x+2)
2+(y+3)
2=20 równanie okręgu
5)
ΔABC jest prostokątny⇔Kąt A lub kąt C jest kątem wpisanym w okrąg opartym na średnicy
Wektorowo najprościej
AS→=[2, −4]
S=(−2,−3)→T
[2,−4]⇒B'=(−2+2,−3−4)=(0,−7)
CS
→=[−4,−2]
S=(−2,−3)→T
[−4,−2]⇒B=(−2−4,−3−2)=(−6,−5)
1 maj 21:19
kapiszon: Dziękuję ślicznie.
2 maj 12:47
Mila:
2 maj 22:21