z
a47: Jak jest funkcja y=a/x i D=R−{0}, to czy po przeksztalceniu do y=a/(x−1) oprócz tego ze
D=R−{1}, to te 0 nadal jest wyrzucone z dziedziny?
1 maj 18:03
Jerzy:
Dziedzina się zmienia.
1 maj 18:33
a47: No tak,zmienia się do tego że x=−1 będzie z niej wykluczone, pytanie czy x=0 też jest nadal
wykluczone
3 maj 16:48
janek191:
x = 1 będzie wykluczone.
3 maj 16:50
janek191:
| | a | |
x = 0 należy do dziedziny funkcji y = |
| |
| | x −1 | |
3 maj 16:51
a47: Pojedynczo należy do tej dziedziny tej funkcji, to jest jasne, chodzi mi o przypadek jeśli ta
funkcja powstała przekształcona z funkcji gdzie 0 nie należało do dziedziny, to czy nadal do
niej nie będzie należeć?
3 maj 16:54
janek191:
3 maj 16:56
PW: Jeżeli jest to pytanie o przesuwanie wykresu funkcji o wektor równoległy do osi OX, to przesuwa
się wszystko − dziedzina też . W tym wypadku jest to przesunięcie o wektor {1, 0], a więc
"dziura w dziedzinie", która była w punkcie x0=0 przesuwa się i jest teraz w punkcie
x1=1. W pozostalych punktach, w tym w punkcie x=0, wartosc funkcji daje sie obliczyc.
3 maj 16:57