drgania niegasnące
FizykaRyzyk: Równanie źródła drgań niegasnących jest dane w postaci y = 10 * cos (πt − π/2) o ile odległe są
od siebie punkty, których wychylenia różnią się w fazie o φ=π/3. Znaleźć równanie fali o
długości λ=10m
moje podejście jest takie:
piszę równanie fali y=Acos(ω*t − kx + φ)
z którego odczytuję, że A = 10, oraz jak się domyślam odczytuję, że ωt = πt, pytanie dlaczego
nie ω*t − kx = πt. Czy chodzi tutaj o fakt, że równania są niegasnące i to po prostu zwykły
ruch harmoniczny?
1 maj 17:44
daras: przeciez czy czasie "t" jest tylko
sama ω
| | rad | | π | |
więc A = 10 m, ω = π |
| , φ = |
| |
| | s | | 2 | |
to jest r−nie drgań źródła więc x = 0, gdyby drgania były gasnące, to miałbyś jeszcze czynnik
e
−at
natomiast r−nie fali biegnącej od źródła w dodatnim kierunku osi OX ma postać:
| | x | | t | | x | |
y(x,t) = 10cosω(t − |
| ) = 10 cos 2π( |
| − |
| ) |
| | v | | 2 | | 10 | |
| | Δφ | | Δx | | π | | λ | |
szukasz różnicy faz: |
| = |
| czyli jeśli Δφ = |
| to Δx = |
| ≈ 1,7 m. |
| | 2π | | λ | | 3 | | 6 | |
2 maj 08:29
FizykaRyzyk: dziękuję mam jeszcze pytanie dlaczego φ = π/2? Co się stało z minusem?
6 maj 13:55