parametr m
kuba: Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja f(x) = x2 − (m−3)x + m − 8 ma dwa takie
miejsca zerowe, że jedno z nich jest liczbą ujemną, a drugie liczbą większą od 3. To chciałem
to zrobić w ten sposób. Δ>0 ∧ x1*x2 <0 ∧ f(3)<0
Z warunków wyszło mi odpowiednio m∊R, m<8, m>−5
Czyli ostatecznie m∊(−5, 8), zaś w odpowiedziach jest (5, 8), czyli tak jakby powinno być
f(3)>0, co jest wg mnie niepoprawne
1 maj 17:22
Godzio:
f(3) = 9 − 3m + 9 + m − 8 = − 2m + 10 < 0 ⇒ 2m > 10 ⇒ m > 5
1 maj 17:26
kuba: Minus mi się zgubił, dzięki.
1 maj 17:29