Wielomian
282834: Wielomian W(x)=9−x2 (x−2)2 po rozłożeniu na czynniki ma postać
a) W(x) = 3x2(x−2)(x+2)
b) W(x) = (−x2+2x+3)(x2−2)
c) W(x) = (x+1)(3−x)(x2−2x+3)
d) W(x) = (x+1)2 (3−x)2
Może ktoś naprowadzić? Bez wykorzystywania wiadomości z zakresu rozszerzonego.
1 maj 16:57
Jerzy:
To zapisz ten wielomian porządnie.
1 maj 17:04
salv: a2−b2=(a−b)(a+b)=9−x2(x−2)2.... zamieniasz 9 na 32 i ten wielomian tez
zamieniasz i do wzoru
(odp.c)
1 maj 17:10
282834: No wiem, ale co dalej?
(3−x)(3+x)(x2−4x+4)
2 maj 20:12
ABC: kolejność działań się kłania
32−(x(x−2))2=(3−(x2−2x))(3+x2−2x)=(−x2+2x+3)(x2−2x+3)=−(x2−2x−3)(x2−
2x+3)=−(x+1)(x−3)(x2−2x+3)
2 maj 20:23
282834: 
)))))))))))))
dzięki.
2 maj 20:28