dsads
debil: Punkt F jest środkiem boku AD prostokąta ABCD , w którym AB > BC . Punkt E jest takim
punktem boku AB tego prostokąta, że prosta CF jest dwusieczną kąta DCE . Wykaż, że trójkąt
CF E jest prostokątny.
1 maj 16:17
Godzio:

Mam nadzieję, że nie strzelam z armaty do muchy:
| | 2x | | 2x | |
cosβ = |
| ⇒ b = |
| |
| | b | | cosβ | |
cosβ = cos(90 − 2α) = sin2α = 2sinαcosα
| | 2x | | x | |
b = |
| = |
| |
| | 2sinαcosα | | sinαcosα | |
Z tw. cosinusów:
c
2 = a
2 + b
2 − 2abcosα
Sprawdzam czy zachodzi tw. Pitagorasa dla trójkąta CFE:
a
2 + c
2 = a
2 + a
2 + b
2 − 2abcosα = 2a
2 + b
2 − 2abcosα =
| | 2x2 | | 2x2 | |
= |
| + b2 − |
| * cosα = |
| | sin2α | | sin2αcosα | |
| 2x2 | | 2x2 | |
| + b2 − |
| = b2 |
| sin2α | | sin2α | |
a
2 + c
2 = b
2, zatem CFE jest trójkątem prostokąnym, |∡EFC| = 90
o
1 maj 17:23
Eta:
1 maj 17:40
Godzio: Eta jak zwykle w punkt

Trochę mi wyleciało przez te lata
1 maj 17:42
Eta:
Witaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj
Godzio 
Miło Cię widzieć

Co u Ciebie ?
1 maj 17:43
Godzio:
Hej, hej!

Was również, widzę, że stara ekipa wciąż tu jest i nadal pomaga. U mnie wszystko super, od
jakiegoś miesiąca mieszkam już na swoim, w końcu się dorobiłem. Przyznam szczerze, że cieszę
się, że nie wybrałem nauczycielskiej drogi, patrząc co się teraz dzieje. Dalej siedzę w banku,
tyle że już zmieniłem, trochę uczę na politechnice (więc jakoś się tam spełniam nauczycielsko

)
1 maj 17:48
Eta:
Cieszę się razem z Tobą

Jak ten czas szybko leci

Praca jest, kasa jest, mieszkanie jest, dobry wykładowca jest ..a kobiEta jest?

Powodzenia
1 maj 17:55
Godzio:
Coś tam było, ale się skończyło. Na razie skupiłem się na sobie, teraz będę mieć więcej czasu
na te fajniejsze rzeczy

A co tam u Ciebie? Dalej chałwa, nalewka i brydż

?
1 maj 17:58
Eta:

U mnie jak na razie ok , tylko zegar "biologiczny" nieubłaganie coraz szybciej tyka

Dopóki wiem jeszcze ile jest 7*8 ? to nie jest źle

Pamiętam nawet taką datę 13.11.( tylko rok zapomniałam

Wszystkie "używki" pozostały bez zmian ( troszkę chałwę ograniczam
1 maj 18:06
Godzio:
A ja pamiętam 13+11 = 24
24.11, a rok jest nieistotny, po co sobie wypominać
1 maj 18:11
Eta:
Superr

18−ka ,bo ja dopiero za rok zdaję maturę
1 maj 18:13
Godzio:
A mercedes wciąż śmiga?
1 maj 18:14
Eta:

teraz klasa: 4 splecione kółka
1 maj 18:16
Godzio:
Popatrz Eta, a dopiero co w gimnazjum byłaś ..
1 maj 18:16
Eta:
No właśnie mówię, jak ten czas śmiga
1 maj 18:17
Godzio: O widzisz, a ja zakupiłem niedawno piorun w okręgu, trzeba się pościgać
1 maj 18:18
Eta: Myślałam,że bankowcy śmigają ....Porsche albo Ferrari
1 maj 18:22
Godzio: Jeszcze nie te stanowisko i pieniądze
1 maj 18:25
Eta:
Powodzenia
Godzio 
Idę teraz na spacer z
1 maj 18:25
Godzio: Wzajemnie, słonecznego spaceru!
1 maj 18:46
Mila:
Też Cię widzę
Godzio. Gratulacje
1 maj 20:05
Godzio: Hej
Mila
1 maj 23:06
qqqq: mam nadzieje ze ta rozmowa przyniesie mi szczescie na maturze
3 maj 09:58