matematykaszkolna.pl
dsads debil: Punkt F jest środkiem boku AD prostokąta ABCD , w którym AB > BC . Punkt E jest takim punktem boku AB tego prostokąta, że prosta CF jest dwusieczną kąta DCE . Wykaż, że trójkąt CF E jest prostokątny.
1 maj 16:17
Godzio: rysunek Mam nadzieję, że nie strzelam z armaty do muchy:
 x x 
sinα =

⇒ a =

a sinα 
 2x 2x 
cosβ =

⇒ b =

b cosβ 
cosβ = cos(90 − 2α) = sin2α = 2sinαcosα
 2x x 
b =

=

2sinαcosα sinαcosα 
Z tw. cosinusów: c2 = a2 + b2 − 2abcosα Sprawdzam czy zachodzi tw. Pitagorasa dla trójkąta CFE: a2 + c2 = a2 + a2 + b2 − 2abcosα = 2a2 + b2 − 2abcosα =
 2x2 2x2 
=

+ b2

* cosα =
 sin2α sin2αcosα 
2x2 2x2 

+ b2

= b2
sin2α sin2α 
a2 + c2 = b2, zatem CFE jest trójkątem prostokąnym, |∡EFC| = 90o
1 maj 17:23
Eta: rysunek emotka
1 maj 17:40
Godzio: Eta jak zwykle w punkt Trochę mi wyleciało przez te lata
1 maj 17:42
Eta: Witaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj Godzio emotka Miło Cię widzieć emotka Co u Ciebie ?
1 maj 17:43
Godzio: Hej, hej! emotka Was również, widzę, że stara ekipa wciąż tu jest i nadal pomaga. U mnie wszystko super, od jakiegoś miesiąca mieszkam już na swoim, w końcu się dorobiłem. Przyznam szczerze, że cieszę się, że nie wybrałem nauczycielskiej drogi, patrząc co się teraz dzieje. Dalej siedzę w banku, tyle że już zmieniłem, trochę uczę na politechnice (więc jakoś się tam spełniam nauczycielsko )
1 maj 17:48
Eta: Cieszę się razem z Tobą emotka Jak ten czas szybko leci Praca jest, kasa jest, mieszkanie jest, dobry wykładowca jest ..a kobiEta jest? emotka Powodzenia emotka
1 maj 17:55
Godzio: Coś tam było, ale się skończyło. Na razie skupiłem się na sobie, teraz będę mieć więcej czasu na te fajniejsze rzeczy A co tam u Ciebie? Dalej chałwa, nalewka i brydż ?
1 maj 17:58
Eta: emotka U mnie jak na razie ok , tylko zegar "biologiczny" nieubłaganie coraz szybciej tyka emotka Dopóki wiem jeszcze ile jest 7*8 ? to nie jest źle Pamiętam nawet taką datę 13.11.( tylko rok zapomniałam Wszystkie "używki" pozostały bez zmian ( troszkę chałwę ograniczamemotka
1 maj 18:06
Godzio: A ja pamiętam 13+11 = 24 24.11, a rok jest nieistotny, po co sobie wypominać
1 maj 18:11
Eta: Superr emotka 18−ka ,bo ja dopiero za rok zdaję maturę
1 maj 18:13
Godzio: A mercedes wciąż śmiga?
1 maj 18:14
Eta: emotka teraz klasa: 4 splecione kółka emotka
1 maj 18:16
Godzio: Popatrz Eta, a dopiero co w gimnazjum byłaś ..
1 maj 18:16
Eta: No właśnie mówię, jak ten czas śmiga
1 maj 18:17
Godzio: O widzisz, a ja zakupiłem niedawno piorun w okręgu, trzeba się pościgać
1 maj 18:18
Eta: Myślałam,że bankowcy śmigają ....Porsche albo Ferrari emotka
1 maj 18:22
Godzio: Jeszcze nie te stanowisko i pieniądze
1 maj 18:25
Eta: Powodzenia Godzio emotka Idę teraz na spacer z
1 maj 18:25
Godzio: Wzajemnie, słonecznego spaceru! emotka