rozkład na ułamki proste
MalWas: Witajcie!
Podpowie ktoś jak rozłożyć na ułamki proste poniższą funkcję wymierną?
x
2−2 / (x+3)
2
Jakieś wskazówki / podpowiedzi mile widziane.
1 maj 15:42
wredulus_pospolitus:
Ale co tutaj jest do rozkładania?
Może chodzi Ci o:
| x2 + 6x + 9 − 6x − 11 | | (x+3)2 − (6x + 11) | | 6x + 11 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| (x+3)2 | | (x+3)2 | | (x+3)2 | |
1 maj 15:55
PW: | | 6(x+3)−7 | | 6 | | 7 | |
 = 1 − |
| = 1 − |
| + |
| |
| | (x+3)2 | | x+3 | | (x+3)2 | |
1 maj 16:00
MalWas: Wielkie dzięki !
1 maj 19:07
daras: | x2 − 1 | | B | | Cx + D | |
| = A + |
| + |
| |
| (x+3)2 | | x + 3 | | (x + 3)2 | |
A = 1, B = −6, C = 0, D = 7
2 maj 08:13
MalWas:
2 maj 08:22