Pcstożka = πrl + πr2
l z tw cos
(2r)2 = l2 + l2 − 2l2cosα
4r2 = l2(2−2cosα)
| 4r2 | 2r2 | |||
l2 = | = | |||
| 2*(1−cosα) | 1−cosα |
| √2r | ||
l = | ||
| √1−cosα |
| 2r2 | ||
H2 = | − r2 | |
| 1−cosα |
| 2r2 | ||
H = √ | − r2 (całe wyrażenie pod pierwiastkiem | |
| 1−cosα |
| r2√2 | ||
Pc = π | = 2πrH | |
| 1−cosα |
| r2√2 | 2r2 | |||
π | + πr2 = 2πr * √ | − r2 /: rπ | ||
| 1−cosα | 1−cosα |
| πr√2 | 2r2 | ||
+πr = 2* √ | − r2 /2 | ||
| 1−cosα | 1−cosα |
| 2r2 | ||
U{2r2(1−cosα)2 + r2 = 4* | − 4r2 /*(1−cosα) | |
| 1−cosα |
| 1 | ||
cosα = − | ||
| 2 |
dla mnie to jest za trudne na poziom podstawowy, no ale nauczyciele wiedzą
lepiej...