Maciess: |Ω|=(2n+1)*2n*(2n−1)
P−parzysta
N−nieparzysta
Aby suma była nieparzysta muszą być
{N,N,N}
| | 3! | |
{P,P,N} − mozemy poustawiac na |
| =3 sposobów |
| | 2! | |
W tymi zbiorze jest n+1 parzystych i n nieparzystych
| | n*(n−1)(n−2)+3(n+1)*n*n | |
P(A)= |
| |
| | (2n+1)*2n*(2n−1) | |
| n*(n−1)(n−2)+3(n+1)*n*n | | 43 | |
| = |
| |
| (2n+1)*2n*(2n−1) | | 85 | |
Nie chce mi sie liczyc, ale wolfram wypluł, że n=8 więc w tym zbiorze jest 17 liczb.
PW: Bardzo ciekawe zadanie, które można rozwiązać nie rozwiązując zadania z prawdopodobieństwa

Dedykuję Ci ten sposób z życzeniem wspaniałego wyniku na maturze.
| | | | (2n+1)2n(2n−1) | | (2n+1)n(2n−1) | |
|Ω| = | = |
| = |
| (nie uwzględniamy kolejności |
| | | 3! | | 3 | |
losowania, bo w zadaniu nie ma tego − powiedziano wyraźnie, że losujemy jednocześnie).
Ponieważ w zadaniu stosujemy klasyczną definicje prawdopodobieństw, wynik
oznacza, że |Ω| jest wielokrotnością liczby 85, bo dla pewnej naturalnej k jest |A| = 43k oraz
|Ω| = 85k,
a więc
(2n+1)n(2n−1)} = 3•5•17•k
4n
3−n − 3•5•17•k = 0.
Żadna z liczb 3, 5, 17 nie spełnia równania, szukamy więc wśród podzielników liczby k
(nieznanej, ale naturalnej). Po kilku próbach stwierdzamy, że dla k=8 otrzymamy zdanie
prawdziwe:
4•8
3−8−3•5•17•8 = 0.
Po wykonaniu dzielenia
4n
3−n−2040:(n−8) = 4n
2+32n+255
stwierdzamy, że Δ=32
2−4•4•255 <0, a więc wielomian 4n
3−n−2040 ma tylko jeden pierwiastek n =
8.
Odpowiedź: W zbiorze jest 2n+1 = 17 liczb.