Logarytmy i ciągi
Mo: Logarytmy przy podstawie 2 czterech liczb tworzą ciąg arytmetyczny, w którym iloczyn skrajnych
wyrazów jest równy −8, a iloczyn wyrazów środkowych równy 0. Znajdź te liczby.
Zapisuję w ten sposób ciąg:
( log2a1, log2(a1 + r), log2(a1 + 2r), log2(a1 + 3r) )
Z tego tworzę układ równań:
log2a1 * log2(a1 + 3r) = −8
log2(a1 + r) * log2(a1 + 2r) = 0
Coś robię źle dalej bo wychodzą mi bzdury.
Zaczynam oczywiście od drugiego równania, przyrównuję
log2(a1 + r)=0 v log2(a1 +2r) =0
Może się gubię, nie wiem. Ktoś pomoże?
1 maj 13:40
ICSP: to logarytmy tworzą ciąg arytmetyczny a nie ich argumenty.
1 maj 13:45
Renata z III a: To pierwsze na dole równanie, w którym przyrównałeś do zera − zamień 0 na log przy podstawie 2.
To będzie log przy podstawie 2 z liczby 1. I tak samo zrób z drugim równaniem przyrównanym do
zera.
Może wtedy ruszysz?
3 maj 10:21
Jerzy:
Od początku źle. Czytaj uwagę ICSP.
3 maj 11:00