Dni roku
ZK: Uzasadnij ze pierszy dzien wrzesnia i pierwszy dzien grudnia tego samego roku wypadaja w tym
sam dniu tygodnia
1 maj 12:50
Bleee:
Policz ile dni jest pomiędzy tymi dwoma dniami. Podziel przez 7 i wyciągnij wnioski
1 maj 12:54
Godzio:
Wrzesień ma 30 dni
Październik ma 31 dni
Listopad 30
1 września to dzień x
po x mija:
30 + 31 + 30 = 91 dni = 7 pełnych tygodni (czyli koniec to dzień przed x np. jeśli x to wtorek
to poprzedzający go dzień to poniedziałek), więc kolejny dzień to dzień x
1 maj 12:54
Maciess: A co myślicie o tym typie zadania na egzaminie ósmoklasisty?
1 maj 12:57
ZK: Wrzesien ma 30 dni
Pazdziernik −31 dni
listopad 30 dni
91 dni podzielic przez 7 = 13 tygodni
Podzielilo sie bez reszty to wypada w tym samym dniu ?
1 maj 12:58
ZK: Dziekuje za pomoc
1 maj 13:01
ZK: To sa zadania z 8 klasy .
1 maj 13:02