Oblicz granice, ln, logarytm naturalny
Krzysiek: Siema,
Mam problem z taką granicą
lim ( ln(x−1) − lnx) − ( ln(2−1) − ln2)
x→∞
Rzekomo wynik ma wyjść ln2 ale nwm dlaczego. Proszę o pomoc
1 maj 12:36
Godzio:
| | x − 1 | | x(1 − 1/x) | | 1 − 1/x | |
ln(x − 1) − ln(x) = ln |
| = ln |
| = ln |
| → ln(1 − 0) = ln1 = 0 |
| | x | | x | | 1 | |
ln(2 − 1) − ln(2) = ln(1) − ln(2) = 0 − ln(2) = − ln(2)
wynik: 0 − (−ln(2)) = ln(2)
1 maj 12:37
Krzysiek: Dzięki wielkie, zabrakło mi wiadomości może mogę odejmowanie zamienić na dzielenie
1 maj 12:39
Godzio:
| | b | |
logab − logac = loga |
| przy odpowiednich założeniach (a,b,c > 0 i a ≠ 1) |
| | c | |
1 maj 12:42