Rozwiąż nierówność.
Maksiu: Rozwiąż nierówność.
|x|x−1<x
1 maj 12:22
Maksiu: przepraszam, znak nierówności ma być na odwrót, tzn. ">"
1 maj 12:23
Godzio:

x ≠ 1
| |x| | | x(x − 1) | |
| − |
| < 0 |
| x − 1 | | x − 1 | |
1
o x ∊ (−
∞,0)
− x
2(x − 1) < 0
x = 0 lub x = 1
x ∊ ∅ (wynik nie zawiera się w rozwiązywanym przedziale)
2
o x ∊ <0,1) U (1,
∞)
−x(x + 2)(x − 1) < 0
x = 0 lub x = −2 lub x = 1
x ∊ (1,
∞) (i to jest ostateczna odpowiedź)
1 maj 12:28
Godzio: No to ze znakiem już musisz sobie sam poradzić
1 maj 12:28