Uzasadnij
Oskar: Uzasadnij że dla każdej liczby naturalnej n liczba (n−1)n(n+1)(n+2)+1 jest kwadratem liczby
naturalnej
1 maj 12:08
ICSP: (n−1)(n+2) = ...
n(n+1) = ...
1 maj 12:11
Oskar: Doszedłem do tego że n4+2n3−n2−2n+1 => n4+2n3−2n2+n2−2n+1
I juz dalej nie wiem co połączyć ze sobą żeby to wyszło jakoś
1 maj 12:13
Godzio:
(n − 1)n(n+1)(n+2) + 1 = (n2 − 1)(n2 + 2n) + 1 = n4 + 2n3 − n2 − 2n + 1 =
(n2)2 + n2 + 12 + 2 * n2 * n + 2 * n * (−1) + 2 * n2 * (−1) = (n2 + n − 1)2
n2 + n − 1 ∊ N dla n ≥ 1
Skorzystałem ze wzoru (rozpisałem go): (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ac
1 maj 12:14