Równanie wielomianowe - liczby zespolone
mamproblem: Wyznaczyć wszystkie pierwiastki wielomianu:
w(z) = z
2 − (2 + )z + (−1 + 7i).
Z góry dziękuję!
1 maj 11:47
Godzio: (2 +

?)
Chyba czegoś zabrakło
1 maj 12:15
mamproblem: tak, racja, ma być: w(z) = z2 − (2 + i)z + (−1 + 7i).
1 maj 12:18
Godzio:
Δ = (2 + i)
2 − 4 * (7i − 1) = 4 + 4i − 1 − 28i + 4 = 7 − 24i
24i = 2ab
12i = ab
Strzelam:
np. a = 6i i b = 2
a
2 + b
2 = −36 + 4 = − 32 −− nie pasuje
a = 3i i b = 4
a
2 + b
2 = −9 + 16 = 7 −− pasuje
Δ = (4 − 3i)
2
| | 2 + i + 4 − 3i | | 6 − 2i | |
z1 = |
| = |
| = 3 − i |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 + i − 4 + 3i | | −2 + 4i | |
z2 = |
| = |
| = −1 + 2i |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 12:21
mamproblem: Dziękuję za odpowiedź. A da się ten pierwiastek z delty jakoś wyliczyć bez strzelania?
1 maj 12:33
Godzio:
Możliwe, że jest. Niestety ja Ci go nie podam bo nie znam.
Zadania są zazwyczaj tak ułożone, że strzały szybko wychodzą
1 maj 12:36
mamproblem: Oki jeszcze raz wielkie dzięki
1 maj 12:43